Профілактика пролежнів

Пролежні – це ділянки ішемії та  некрозу м'яких тканин,  які утворюються внаслідок порушення трофіки  при їх тривалому стисканні. Такі процеси нерідко виникають у людей, рух яких обмежений з тих чи інших причин. Як правило, пролежні виникають у місцях найбільшого здавлення і в таких, де слабо виражена підшкірно-жирова клітковина. Але вони можуть утворюватися на будь-якій ділянці тіла. Улюбленими місцями локалізації пролежнів є я: криж, лопатки, потилиця, п'яти, сідничні горби, лікті.

Причиною виникнення пролежнів є: внаслідок якого порушується кровопостачання певних ділянок, що призводить до некрозу; 2 – усунення верхніх шарів тканин по відношенню до глибше розташованих (під час ковзання по поверхні, коли пацієнта тягнуть по ліжку, підкладають судно і т.д.), внаслідок чого ушкоджуються дрібні кровоносні судини та ділянки м'яких тканин позбавляються кровопостачання.

< p style="text-align: justify;"> Залежно від ступеня тяжкості пролежні поділяються:

 

1 ст. -  початкова стадія освіти пролежнів, де спостерігається почервоніння на шкірі постійного характеру, що не змінює свій колір при натисканні. Цілісність шкірних покривів не порушена. 2 ст. – на цій мірі спостерігається неглибоке порушення цілісності шкірних покривів, можливе залучення підшкірно-жирової клітковини. Пролежень є відкритою раною, набряково-рожевою, схожою на виразку. Також може виглядати як пошкоджений міхур.

3 ст. – характеризується руйнуванням цілісності шкірного покриву, появою виразок глибиною до м'язового шару. З рани можливі виділення. Дно заполонене некротизованими тканинами. 4 ст. – поширений некроз тканин. Можливе випадання м'язів та сухожиль. Дно рани темне, тверде. Поразка поширюється далеко за межі осередку між шарами здорових тканин. Найчастіші ускладнення пролежнів: целюліт, інфекційні ураження суглобів і кісток, новоутворення, сепсис.

< Щодо пролежнів корисно згадати фразу «краще попередити, ніж лікувати». Саме тому така важлива профілактика пролежнів. Основні напрямки у профілактиці пролежнів включають:

 

ліжко функціональне з електроприводом OSD-91V , ліжко функціональне з електроприводом «SOFIA ECONOMY», ліжко функціональне трисекційне  OSD-94V, ліжко функціональне двосекційне на колесах, які Ви можете знайти на сайті ТОВ «Нікатор».

Слід використовувати спеціальні матраци та підтримуючі пристрої, протипролежневі подушки під місця, найбільш типові дляутворення пролежнів.  Це допоможе зменшити тиск на нерухомі ділянки та правильно його розподілити, захищаючи при цьому шкіру від пошкоджень. Добре зарекомендували себе: протипролежнева подушка «ROHO», протипролежнева подушка «HYBRID», протипролежнева подушка «MOSAIC», подушка «QUADTRO SELECT», комірчастий матрац «PRO AIR 250» з компресором.

 

Люди, які використовують інвалідні коляски та крісла повинні самостійно змінювати положення свого тіла кожні 15 хвилин, якщо можуть, або скористатися допомогою помічників. Існують спеціалізовані інвалідні крісла та коляски з пристроями, які дозволяють змінювати положення тіла та правильно розподіляти тиск на його ділянки. Такі як: електроколяска «ROCKET III», багатофункціональний візок «RECLINER», активний інвалідний візок Etac Twin та ін

   

3.       Правильний та постійний догляд за шкірою. Слід очищати шкіру теплою водою і легким мильним розчином, не розтирати, а м'яко висушувати, застосовувати тальк. якщо шкіра надто волога, лосьйон – для усунення сухості. Необхідно щодня оглядати шкіру на предмет появи почервоніння.

 

4.   ;     Правильне харчування та питний режим. Харчування має бути повноцінним та збалансованим,  з продуктами, багатими мікроелементами та вітамінами. Активно використовуйте кисломолочні продукти, фрукти, зелень, овочі. Їжа має містити достатньо білка  - Риба, м'ясо, м'ясні бульйони, боби, крупи. Якщо немає обмежень, слід вживати близько 1,5 л рідини на день, бажано чистої води. Виключіть вживання солодких газованих напоїв. Якщо не вдалося попередити появу пролежнів, слід їх негайно лікувати.  Лікування пролежнів краще проводити після консультації та під постійним наглядом лікаря, оскільки неправильне лікування веде до появи ускладнень.

З повним асортиментом продукції для профілактики пролежнів ви можете ознайомитися на нашому. сайті ТОВ «Нікатор».

Українська
Форма заявки